''Nachtelijk visverzetje krijgt 'onvergetelijke wending': boot zinkt binnen drie minuten''

14 april 2021 08:59

 Justin (28) en zijn vismaat uit Egmond aan Zee zijn er nog beduusd van. Wat een rustig nachtelijk verzetje had moeten worden voor de kust van IJmuiden, kreeg een 'onvergetelijke' wending: "In hooguit drie minuten zagen we ons visbootje zinken en moesten we overstappen op een reddingsvlot."

De KNRM-redders kijken net als de vissers terug op een avontuurlijke ochtend. Schol: "Als je pieper gaat en ziet dat het gaat om een zinkend schip, dan giert de adrenaline meteen wel door je heen. Je schiet in je kleren en je zorgt dat je heel snel naar IJmuiden komt", aldus het bemanningslid.

Op de boot hoort Schol de vissers roepen over de marifoon. "Ik hoorde: 'we zinken, we zinken en moeten nu van boord af!' Dan hoor je de ernst en zorg je dat je zo snel als mogelijk los bent van de kade om te gaan varen."

Als schipper Tom Otten arriveert bij de visboot, spot hij de mannen dobberend in hun reddingsvlot. "Ze hadden hun telefoonlampje aangezet, dus we konden ze goed vinden. We hebben de boot voorts langszij gezet en via de klep de mannen aan boord gehaald. Toen merkten we wel dat ze heel erg opgelucht waren. En wij ook natuurlijk."